Søg i denne blog

Indlæg

På denne blog ligger forskellige indlæg om indsutrielle gennembrud i perioden 1840-1914. Du kan her se en oversigt over, hvad de forskellige indlæg omhandler:


Peder Madsens gang - en samlet beskrivelse
Dette indlæg er en samlet beskrivelse af forholdene i Peder Madsens gang under industrialiseringen.

Peder Madsens gang - samlet analyse af beboerne og de mennesker, som opholdt sig i gaden:
Dette indlæg handler om hvordan beboerne og andre mennesker, som opholdt sig i gaden Peder Madsens gang under industrialiseringen, var.

Arbejderbevægelsen:
Dette indlæg handler om, hvorfor kampen mellem arbejderne og de borgerlige kom til "Slaget på Fælleden" d. 5/5-1872.

Tidslinje med henblik på industrialisering og demokrati 1814-1925:
Dette indlæg indeholder en tidslinje med centrale hændelser på det demokratiske og industrimæssige område fra 1814-1925.

Synopsis:
Dette indlæg indeholder et udkast til en synopsis om Carlsbergs etablering og fremgang.

Hvad fortæller beskrivelsen af Carlsbergs oprettelse og etablering om perioden?:
Dette indlæg handler om, hvad teksten "Gamle Carlsberg - et stykke bryggerihistorie" fortæller om perioden for Gamle Carlsbergs oprettelse.

De centrale aspekter bag Carlsbergs oprettelse i 1847:
Dette indlæg handler om oprettelsen af Carlsberg og indeholder bl.a. en tidslinje derom.

mandag den 22. marts 2010

De centrale aspekter bag Carlsbergs oprettelse i 1847


For at forstå baggrunden for Carlsbergbryggeriets historie, skal man kigge tilbage til slutningen af 1700-tallet. Christen Jacobsen blev født i 1773 i Vendsyssel, men pga. stavnsbåndet kunne han ikke flytte til København før i 1800. Han flyttede så til gengæld, så snart han kunne, og blev i 1801 bryggerknægt på Kongens Bryghus. Han blev gift og fik i 1811 sønnen Jacob Christian Jacobsen. I 1826 købte han bryggergården i Brolæggerstræde på auktion.

I 1835 afgik Christen Jacobsen ved døden, og J. C. Jacobsen måtte overtage driften af bryggergården i Brolæggerstræde som bestyrer for sin mor. Under sin oplæring havde J. C. Jacobsen ikke kun lært at brygge øl. Han havde også lært om de biologiske og kemiske processer, som danner grundlag for ølproduktionen.

I 1835 smagte J. C. Jacobsen for første gang en tysk importeret Hamburg-øl, som han blev forelsket i, og som derfor satte gang i en omfattende aktivitet omkring rejser og forsøg med ølfremstilling. I 1845 lod han, med de militære myndigheders tilladelse, to kældre udgrave i Københavns volde. I 1846 ansøgte han Kongen og de militære myndigheder om tilladelse til at flytte uden for Københavns volde og opføre et nyt bryggeri på Valby Bakke. Denne tilladelse fik han, og den 10. november 1847 foretoges den første brygning på Carlsberg bryggeri. Bryggeriet fik navn efter J. C. Jacobsens søn, Carl, og "bjerget", Valby Bakke, hvor bryggeriet lå.

Samme år fik Carlsberg sin første dampmaskine, og herefter gik produktionen af øl hurtigere. Dampmaskinen fik mange steder stor betydning, og betegnes derfor ofte som symbolet på den industrielle "revolution".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar