
For at forstå baggrunden for Carlsbergbryggeriets historie, skal man kigge tilbage til slutningen af 1700-tallet. Christen Jacobsen blev født i 1773 i Vendsyssel, men pga. stavnsbåndet kunne han ikke flytte til København før i 1800. Han flyttede så til gengæld, så snart han kunne, og blev i 1801 bryggerknægt på Kongens Bryghus. Han blev gift og fik i 1811 sønnen Jacob Christian Jacobsen. I 1826 købte han bryggergården i Brolæggerstræde på auktion.
I 1835 afgik Christen Jacobsen ved døden, og J. C. Jacobsen måtte overtage driften af bryggergården i Brolæggerstræde som bestyrer for sin mor. Under sin oplæring havde J. C. Jacobsen ikke kun lært at brygge øl. Han havde også lært om de biologiske og kemiske processer, som danner grundlag for ølproduktionen.
I 1835 smagte J. C. Jacobsen for første gang en tysk importeret Hamburg-øl, som han blev forelsket i, og som derfor satte gang i en omfattende aktivitet omkring rejser og forsøg med ølfremstilling. I 1845 lod han, med de militære myndigheders tilladelse, to kældre udgrave i Københavns volde. I 1846 ansøgte han Kongen og de militære myndigheder om tilladelse til at flytte uden for Københavns volde og opføre et nyt bryggeri på Valby Bakke. Denne tilladelse fik han, og den 10. november 1847 foretoges den første brygning på Carlsberg bryggeri. Bryggeriet fik navn efter J. C. Jacobsens søn, Carl, og "bjerget", Valby Bakke, hvor bryggeriet lå.
Samme år fik Carlsberg sin første dampmaskine, og herefter gik produktionen af øl hurtigere. Dampmaskinen fik mange steder stor betydning, og betegnes derfor ofte som symbolet på den industrielle "revolution".
Ingen kommentarer:
Send en kommentar