I dette indlæg har jeg skrevet et udkast til en synopsis omkring Gamle Carlsbergs etablering og fremgang.
Problemformulering:
Hvorfor fik Gamle Carlsberg så meget fremgang gennem industrialiseringen?
Problemstilling 1: Hvilken betydning havde den teknologiske udvikling i samtiden for bryggeriets udvikling?
I tiden for bryggeriets store udvikling, fandt flere teknologiske fremskridt sted. Som det første bryggeri i Danmark fik Carlsberg i 1847 sin første dampmaskine, efterfulgt af flere dampmaskiner senere. De blev anbragt flere forskellige stedet i bryggeriet, og havde flere forskellige funktioner. Bl.a. sørgede de for luftstrømmen i malteriet, var energikilde for malteriets vandpumper og drev kornmagasinets transport af byg fra etage til etage. De drev også maltmøllen og pumpesystemet i bryghuset. Pga. dampmaskinen, kunne den manuelle mæskeproces afløses af en mekanisk mæskemaskine, hvilket gjorde, at mæskningen ikke krævede slet så meget menneskelig arbejdskraft. Man kunne derfor lave delehold blandt arbejderne, og på den måde brygge både om dagen og om natten mod førhen kun om dagen. Derudover fulgte andre teknologiske ting efter, fx kuldemaskiner til afkøling af gæring og lagring samt generatorer til elektrisk belysning.
Den teknologiske udvikling, især dampmaskinen, har altså haft stor betydning for Carlsbergs udvikling som bryggeri, idet den bl.a. gjorde det muligt at producere mere og hurtigere.
Problemstilling 2: Hvilken betydning havde den videnskabelige forskning i samtiden for bryggeriets udvikling?
J.C. Jacobsen havde gennem rejser og forsøg med ølfremstilling fundet frem til at producere en god øl, nemlig den bajerske øl, produceret med gær, som var hentet hjem fra udlandet. Carlsberg dvælede dog ikke blot i den glimrende øl, de allerede havde. De fortsatte nemlig med at udvikle, idet forskning og produktudvikling blev en ting de gik op i, fordi J.C. Jacobsen mente, at grundvidenskabelig forståelse og målrettet forskningsindsats skulle danne baggrund for og forbedre virksomhedens praktiske metoder. I 1871 blev der da også oprettet et driftslaboratorium og i 1875 blev et forskningslaboratorium oprettet. Disse skulle bl.a. danne grundlag for det kemiske grundlag for ølfremstillingen i samspil med den praktiske produktion. Der blev da også allerede i 1883 gjort store fremskridt i forskningen, idet professoren Emil Chr. Hansen udviklede en metode til rendyrkning af ølgær.
Den videnskabelige forskning har altså også betydet meget for Carlsberg, idet den har hjulpet dem i udviklingen af deres øl, som var og stadig er meget populær.
Problemstilling 3: Hvilke andre faktorer har spillet en rolle i bryggeriets udvikling?
Flere andre ting har også haft betydning for Carlsbergs udvikling som bryggeri. J.C. Jacobsens opdragelse, hvor naturvidenskabelig undervisning spillede en forholdsvis stor rolle, kan have haft en betydning for hans syn på den videnskabelige forskning som en vigtig del af ølproduktionen. Desuden har J.C. Jacobsens kærlighed og engagement til ølproduktionen også betydet en del, fordi det har gjort, at han var ivrig efter at udvikle og forbedre bryggeriet. Den strenge disciplin arbejderne arbejdede under, har også spillet en rolle, fordi det, at de fx arbejdede rigtig meget har gjort, at der blev produceret meget. Og det at de fx skulle betale en slags bøder, hvis de brød reglementet, kan have gjort, at de ikke ville overtræde reglerne, og dermed kunne fokusere mere på arbejdet. Tilladelsen til at oprette bryggeriet på Valby Bakke har også haft betydning idet, det har gjort det lettere at få adgang til vand til ølproduktionen, og har derfor også været med til at gøre at de kunne producere i et stort omfang. Samtidig kunne de her udvide deres bryggeri, så der var plads til den store produktion.
Alle disse ting, har altså været med til at spille en rolle for Carlsbergs udvikling, og været med til at gøre, at Carlsberg havde så meget fremgang og kunne producere så meget. Men populariteten af Carlsbergs øl har selvfølgelig også haft en stor betydning, for hvis ikke øllen blev solgt, kunne de ikke have haft så stor en produktion.
Konklusion
Skal man samle op på det hele, kan man kort sige, at J.C. Jacobsens engagement og kærlighed til ølfremstillingen, samt hans naturvidenskabelig opdragelse gjorde, at han gerne ville fremstille en god øl, og derfor gik op i den videnskabelige forskning, der som sagt fik en stor betydning for Carlsbergs udvikling og succes. Den gode og populære øl gav bund for en stor produktion, som blev gjort mulig med den teknologiske udvikling i form af dampmaskinen, samt med den strenge disciplin og det at bryggeriet fik lov at ligge på Valby Bakke. Både dampmaskinen og den videnskabelige forskning, samt en del andre ting, har altså gjort, at Gamle Carlsberg bryggeriet fik stor fremgang gennem industrialiseringen.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar